Southland Tales este un film pe care nimeni nu era pregatit sa il vada. La 5 ani de la debutul fulminant cu Donnie Darko, film programatic pentru prima generatie de adolescenti americani ai noului mileniu, Richard Kelly isi aducea la Cannes urmatorul proiect (la care lucrase cea mai mare parte a celor 5 ani de sincopa), care se anunta o variatie ambitioasa si originala pe teme post-apocaliptice, o distopie pentru generatia new-wave. Rezultatul? Unul dintre cele mai hulite filme de la festival, sali golite inainte de final, esec usturator de box office, un film pe care aproape nimeni nu l-a inteles, dar pe care toti l-au facut praf. Protagonistul zice la un moment dat: "I'm a pimp. And pimps don't commit suicide". Richard Kelly aproape ca a facut-o.
Nu este greu de inteles de ce: aproape 3 ore (cat avea versiunea originala, director's cut, scurtata de Kelly la 140 de minute pentru a incerca sa mai salveze ceva) de incoerenta (dezlegata in mare parte de romanul grafic care incepe si completeaza povestea, dar pe care putini l-au citit), o distributie usor de desfiintat pe hartie: Justin "Cry me a river" Timberlake este un soldat american lasat la vatra si dependent de Fluid Karma, noul drog de pe piata. Dwayne "The Rock" (sau The Scorpion King, daca vreti) Johnson este protagonistul Boxer(!) Santaros, movie star lovit de amnezie, a carui personalitate schizoida il face sa se auto-intituleze Jericho Cane, ca pe eroul unui scenariu scris de el. Sarah Michelle "Buffyceaomoratoaredevampiri" Gellar este Krista Now, vedeta porno si realizatoare de emisiuni TV imbeciliza(n)te. Sean William "Stifler" (aha, acel Stifler) Scott este Roland Taverner, politist care se cauta pe sine la propriu, dupa ce s-a dedublat trecand printr-o poarta spre a 4-a dimensiune. Mandy "not as famous as Britney" Moore este fiica de senator si sotie adulterina de movie star, iar insusi ... Christopher "Highlander" Lambert este traficant de arme care isi duce veacul intr-o masina de inghetata. Toate astea se asezoneaza cu niste obisnuiti ai Saturday Night Live si cativa actori has been ai anilor '80.
Suna a ghiveci, nu-i asa? Sa stiti ca asa e si filmul, sa nu ziceti ca nu v-am avertizat. Va mai dau cateva date ale povestii, luate aleatoriu (nici nu as putea altfel, ca va stric deruta, si e pacat). Se discuta despre "teleportare cuantica", "teen horniness"(nu ma ostenesc sa caut un echivalent in romana), miscarea neo-marxista, decelerarea vitezei de rotatie a Pamantului. Toate acestea pe fundalul celui de-al Treilea Razboi Mondial, nu mai tarziu de 2008 (filmul e din '06), in care Hustler (ma rog, Larry Flynt) sponsorizeaza armata americana in Irak. A, si sa nu uitam de megazeppelin, decor al ultimului act.
Dar toate astea nu il impiedica sa fie, pentru cei rabdatori si care nu se tem sa le scape detalii si sa se lase dusi de curgerea peliculei, o experienta unica. Este singura sansa pe care o veti avea sa il vedeti pe Justin N'Sync Timberlake lip sync-ing pe All the things that I've done de la The Killers, majorete included, sa il vedeti pe The Rock valsand in acorduri de Moby, sau pe actorul-ala-care-il-juca-pe-Stifler dand mana cu...el insusi. Si sa vedeti personaje ce par decupate din Lost Highway al lui Lynch, fara ca Southland Tales sa para o pastisa. Ma refer la Baronul Von Westphalen si la anturajul sau.
Si nu am ajuns inca la soundtrack: Muse, Pixies, Blur, Black Rebel Motorcycle Club (a caror prestatie live e anuntata la un moment dat din off, ma intreb daca era inclusa in versiunea extinsa), Moby (cu cateva piese compuse special pentru film) condimenteaza Apocalipsa dupa Kelly. Versiune a Apocalipsei in care "the world ends not with a whimper, but with a bang"...
PS: Cum care Stifler? Ala cu din filmul cu placinta...
Note to self: Richard Kelly is a pimp. Asteptam The Box anul acesta, adaptare dupa Richard Matheson cu Cameron Diaz.
Mai baieti, da frumos mai scrii mai! Ptiu-ptiu sa nu ti diochi!
ReplyDelete