4/08/2009

Surse, surse, surse

Si ziaristii de la Libertatea au sursele lor (indoielnice, ce-i drept), asa ca de ce nu le-am avea si noi pe ale noastre, bloggeri vechi si noi pe teme cinefile? Din lipsa de spatiu si de memorie, voi enumera doar cateva dintre siteurile/publicatiile care merita mentionate.

Ai nostri
Presa de specialitate din Romania se rezuma la o mana de oameni, carora li se face loc pe cate o coloana in putinele publicatii care promoveaza critica de film, si nu recenzia tip comunicat de presa. Revista care ii aduna pe cei mai cunoscuti dintre ei in acelasi loc, Republik, a incetat colaborarea cu vechea echipa redactionala in vara anului trecut, spre necazul cititorului devotat. Alex Leo Serban, Andrei Gorzo, Mihai Chirilov, Andrei si Codruta Cretulescu, Iulia Blaga, Iulia David, Alin Ludu Dumbrava (citez din memorie, imi vor scapa cu siguranta cativa) apar periodic la radio/TV si scriu cronici de mai mica sau mai mare intindere in Dilema veche (Gorzo, Leo Serban), Suplimentul Cultural, Idei in Dialog (Leo Serban), Revista HBO (Chirilov, Cretulescu), B24fun (Gorzo), Sapte Seri (Ludu Dumbrava). O buna parte dintre articolele lor se regasesc pe Liternet, site cu o arhiva de cronici foarte consistenta. De asemenea, exista un blog (inca!) in varianta beta, Rekino
, care continua in parte traditia vechii Republik.
Leo Serban a publicat o carte la Polirom in 2007, De ce Vedem Filme, care reuneste o buna parte din cronicile sale, de vizitat!

Ai lor

Cand vine vorba de publicatii/site-uri straine insa...ei bine acestea exista :)


IMDB este dictionarul cinefilului, o baza de date uriasa, cu cateva milioane de intrari, usor de accesat si foarte user friendly. Cu putin noroc veti gasi si comentarii pertinente la filmele care va intereseaza, dar nu va bazati prea mult pe ratinguri. Filmele de sub 5 stele/10 isi merita cu prisosinta soarta, dar numarul de filme overrated este alarmant de mare. Descopar pe zi ce trece tot mai multe filme interesante in zona 6.5-7 stele, va recomand sa incercati, pe propria raspundere insa :)

Exista de asemenea o varietate de site-uri, colorate sau nu, care recenzeaza filme, sau aduna cronicile principalilor cronicari de film americani, europeni sau de aievea. Rotten Tomatoes si Metacritic sunt cele mai populare dintre ele, mai avizate decat IMDB, dar nici ele infailibile. Cei mai multi dintre critici sunt la randul lor oameni :).

Mai sunt si revistele de specialitate (da, ei au si din astea), care au site-uri updatate la zi: Empire, Premiere, Total Film si faimoasa Cahiers du Cinema (revista frantuzeasca fondata in anii '50, in care au scris multi dintre regizorii new wave-ului francez, unii de formatie critici de film: Truffault, Godard, Chabrol, Rohmer etc. Vom reveni pe viitor...)

Criticii de film cei mai importanti au propriile blog-uri/site-uri. Le vizitez frecvent pe cele ale lui Roger Ebert de la Chicago Sun-Times (de departe cel mai popular critic de film american, de care ma apropie simpatii/optiuni despre care voi discuta la momentul potrivit), Peter Travers de la Rolling Stone Magazine si A.O. Scott de la NY Times.

Si cateva recomandari amestecate:

Cinema Strikes Back, se dedica in special filmelor indie/arthouse, cu o afinitate clara pentru filmul asiatic si filmele de serie B. Contine de asemenea imagini rare din filme, numai bune de pus pe desktop.

Box Office si Box Office Mojo se ocupa de "the business of movies". Nimic de adaugat aici :).

Rope of Silicon, nu e scris de specialisti, ci de cativa oameni care descopera filmele "la cald" si care invata lucruri noi pe masura ce scriu fiecare recenzie/stire. Genul de cronica scrisa la persoana intai, mai degraba naiva, stiti voi... cea pe care chiar o citim pana la capat :)

Site-urile festivalelor de film majore, Cannes, Sundance, Berlin, Venetia. De consultat mai degraba in perioada festivalului cu pricina. Optionale.
O prietena mi-a recomandat recent blogurile si recenziile celor de la New Yorker. De incredere.

Trailere si altele asemanatoare gasiti pe Youtube, ca sunteti oameni mari si de isprava...
PS: Astept comentariile voastre. Asa se termina de obicei o postare pe un blog. Asadar astept comentariile voastre.

No comments:

Post a Comment